Hypnotherapie

Wat is hypnose?

Hypnose is afgeleid van het Griekse woord ‘hypnos’ wat ‘slaap’ betekent. Hoewel het ogenschijnlijk op slaap lijkt, toont EEG-onderzoek aan dat slaap en hypnose sterk verschillend zijn. De hersenactiviteit in de hypnotische trance is rustiger dan normaal.

Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo geconcentreerd bezig, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.
Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel ‘trance’. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance. Bij hypnose wordt er gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen.

Het is goed u te beseffen dat elke hypnose een zelfhypnose is. Als u in hypnose bent, kunt u gewoon blijven horen, praten, denken, liegen, argumenteren, analyseren, elk moment je ogen opdoen en gaan en iets afwijzen als je het niet wilt.

Wat is hypnose niet?

Hypnose is geen slaap, het heeft niets te maken met onmacht of een zwakke wil, het is geen middel om je iets tegen je wil te laten doen of onder controle te komen staan van een ander.

Mocht u vragen hebben wat hypnose voor u kan betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op!